Politiek Nederland ? Lopen jullie mee?

Politieke stappen. Dat hebben we nodig ! En ik zie hier een mooie kans, om die zin iets letterlijker uit te voeren dan ik hiermee bedoel. Maar het is wel een mooie kans om te laten zien, dat ook u tegen het geweld in het openbaar vervoer bent. En dat ook u vind dat er maatregelen genomen moeten worden. Laat zien dat u er echt voor wilt gaan. Stop met praten, ga over tot actie!

Van woorden naar stappen ! En ik? Ik zet de meeste wel😉

Loopt u een stukje mee ? Dan maak ik tijd voor u vrij om tijdens het lopen het gesprek aan te gaan. Want wie kun je nu het beste vragen wat er daadwerkelijk speelt binnen het ov, als een ov medewerker die dag in dag uit, op de werkvloer (trein en stations vloer in mijn geval) staat.

Ik trek me de huidige omstandigheden waarin wij proberen ons werk zo goed mogelijk te doen enorm aan. Want om me heen zie ik steeds meer collega’s die te maken krijgen met enige vorm van agressie. Dag in, dag uit. En nog steeds, komen die collega’s met een lach naar hun werk. Naja, de meesten dan. Want de verhalen die ik niet zelf hoor, zijn van de collegas die al ontslag hebben genomen, of in de ziektewet met een trauma thuiszitten, of door fysieke beperkingen nav agressie hun werk niet meer kunnen doen. Die collega’s kom ik niet meer tegen, want die zitten thuis.

Maar ook hoor ik steeds meer collega’s, die er klaar mee zijn. Die het niet snappen, dat als we aangifte doen, er geen of mager gevolg aan vast hangt. Gespendeerd wegens gebrek aan bewijs is het antwoord op nagenoeg iedere belediging, bedreiging of intimidatie. En dat vaak al binnen 1 dag na aangifte.

Wordt er wel doorgepakt, dan zijn de straffen die opgelegd worden mager. Erg mager. En ja, de wetgeving geeft veel ruimere mogelijkheden, maar vaak komen agressors er vanaf met een voorwaardelijke of werkstraf. Zelfs als onze collegas gewond raken en letsel langdurend blijft.

Zie oa : https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBNHO:2024:4486

En dan te bedenken dat de maximale straffen voor deze openlijke geweldpleging liggen op vele jaren gevangenisstraf.

Ga ik naar de richtlijnen kijken zie ik dat bij recidive (dat is te lezen in de uitspraak )en aanbrengen van enig letsel een gevangenisstraf van 4 maanden wordt geadviseerd. En dan komt daar bovenop nog de 33 tot 100 procent verhoging van de straf voor het plegen van geweld tegen een functionaris in het openbaar vervoer.

Dan kom ik met mijn MAVO rekenkunsten toch echt op andere strafmaten uit. Maar ja, ze waren zo jong. En ze hebben enkel een stok achter de deur nodig…..

Aan de verdachte zal daarom een gevangenisstraf worden opgelegd voor de duur van 93 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Met de voorwaardelijke gevangenisstraf wil de rechtbank een flinke stok achter de deur creëren, zodat hij niet nogmaals de fout in gaat.

Die fout, die hij overigens al voor de 2 keer inging volgens het verslag van deze uitspraak was al gemaakt. De andere keer, was het geweld ook tegen een medewerker van het openbaar vervoer. Dus hoeveel stokken achter hoeveel deuren heeft zo iemand nodig?

Onze collega heeft 202 dagen niet kunnen werken. En heeft er PTSS aan overgehouden. 202 dagen. Tegenover 3 dagen voorarrest, 180 uur werkstraf en zo’n 3 maanden voorwaardelijke straf. Alles bij elkaar opgeteld (als alles uitgevoerd zou worden) nog steeds minder dan de tijd die mijn collega niet kon werken.

Zullen we hier eens over praten ? Tijdens het lopen?

Tot snel !